EKONOMİ

Kazakistan Ekonomisinin Büyüme Dinamikleri

Kazakistan’da ekonomik büyüme, ham madde dışı sektörlerin gelişimiyle sürüyor, bakanın açıklamaları dikkat çekiyor.

Kazakistan Ekonomisinde Ham Madde Dışı Sektörlerin Rolü

Kazakistan Başbakan Yardımcısı ve Ulusal Ekonomi Bakanı Nurlan Baybazarov, bu yıl ülkede görülen ekonomik büyümenin, ham madde dışı sektörlerin ivmelenmesiyle sağlandığını bildirdi.

Ekonomik Büyüme Rakamları

Bakan Baybazarov, hükümetin haftalık toplantısında 2024 yılının ocak-eylül dönemine ait gelişme dinamiklerini değerlendirerek, Kazakistan ekonomisinin yılın dokuz ayında yüzde 4 büyüme kaydettiğini açıkladı. Baybazarov, “Reel sektörde büyüme yüzde 5, hizmet sektöründe ise üretim yüzde 3,8 arttı. Bu yılki büyüme, ham madde dışı sektörlerin gelişmesiyle sağlanıyor. Tarım ve inşaat, en fazla büyüme gösteren alanlar oldu.” dedi.

Sektörel Büyüme Oranları

Bakan, ulaştırma hizmetlerinde yüzde 8, telekomünikasyon sektöründe yüzde 6,4, ticarette yüzde 6,3 ve imalat sanayisinde yüzde 4,8 oranında büyüme yaşandığını ifade etti. Gayrisafi yurtiçi hasılanın yaklaşık yüzde 65‘inin bu sektörlerden gelen büyümeyle oluştuğunu vurguladı.

Yatırım Alanları

Baybazarov, en fazla yatırım yapılan alanların telekomünikasyon, eğitim, ulaştırma, imalat ve sağlık sektörleri olduğunu belirterek, bu yatırımların hemen hemen hepsinin ham madde dışı sektörlere yönlendirildiğini ekledi.

Kazakistan Başbakan Yardımcısı ve Ulusal Ekonomi Bakanı Nurlan Baybazarov, Bakanlar Kurulunun...

Kazakistan Başbakan Yardımcısı ve Ulusal Ekonomi Bakanı Nurlan Baybazarov, Bakanlar Kurulunun haftalık toplantısında, ülkenin 2024 yılı ocak-eylül dönemindeki gelişme dinamiğini değerlendirdi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu