EKONOMİ

Ticari Gayrimenkul Kira Rejimi Uluslararası Normlara Uyacak

AVM yatırımcıları, ticari gayrimenkul kira rejiminin sosyal konut kira rejiminden ayrılmasını talep etti.

Ticari Gayrimenkul Kira Rejimi Talebi

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Nuri Şapkacı, uluslararası normlara dayanan bir ticari gayrimenkul kira rejimi uygulanması gerektiğini vurguladı. İstanbul’da düzenlenen Geniş Katılımlı Yönetim Kurulu Toplantısı‘nda, ticari gayrimenkul kiralarının sosyal konut kiraları ile ayrılması gerektiği ifade edildi.

Ticaret Bakanlığı Yetkililerinin Katılımı

Toplantıya Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü Perakende Ticaret Dairesi Başkanı Burak Kaplan ve AYD Yönetim Kurulu üyeleri katıldı. Gündemde, ticari gayrimenkuller için kira süreleri ile artış oranlarının yatırımlara olan etkileri üzerine tartışmalar yapıldı.

İstenen Değişiklikler ve Gereklilikler

Şapkacı, Türkiye’deki mevcut korumacı sistemin gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında oldukça farklı olduğunu dile getirdi. “Mevcut mevzuat, kira dönemleri sona erdiğinde sözleşme fesih sürelerinde büyük farklılıklar içeriyor” dedi.

Kira Artış Oranları

AYD Başkanı, “Kamuoyuna yapılan açıklamalardaki yüksek kira artışları gerçek durumu yansıtmıyor. Kira artışları, devlet tarafından belirlenen enflasyon oranına göre düzenleniyor” ifadelerini kullandı. Kira artışları ile ilgili sürecin şeffaf ve hakkaniyetli olması gerektiğinin altını çizdi.

Yatırımcıların Endişeleri

Şapkacı, mevzuatta yapılan değişikliklerin yatırım geri dönüş sürelerini uzattığını ve yeni yatırımların yavaşladığını belirterek, “Dövizle yatırım yapan yabancı yatırımcılar açısından Türkiye’nin cazibesi azaldı” dedi. Yüksek finansman maliyetlerinin yatırımcıların yeni yatırımlar yapma konusundaki kararlılığını azalttığını ifade etti.

Sonuç ve İleriye Dönük Öneriler

Başkan, uluslararası normlara geçişin ve uzun vadede sözleşme serbestisinin yasalarla güvence altına alınmasının yerli ve yabancı yatırımcıları Türkiye’ye çekme açısından hayati öneme sahip olduğunu açıkladı.

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Geniş Katılımlı Yönetim Kurulu Toplantısı...

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Geniş Katılımlı Yönetim Kurulu Toplantısı İstanbul’da düzenlendi.

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Geniş Katılımlı Yönetim Kurulu Toplantısı...

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Geniş Katılımlı Yönetim Kurulu Toplantısı İstanbul’da düzenlendi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu