400 bin nüfuslu kente deprem riski uyarısı: Küçük bir artçıda yıkılabilir!

Diyarbakır’ın en büyük ilçelerinden biri olan ve yaklaşık 400 bin kişinin yaşadığı depremin vurduğu iller arasında yer alan Bağlar ilçesi tüyler ürpertici uyarı geldi. Orhan Kavak, ilçenin yapısal ve yapısal olarak çok kötü durumda göründüğünü söyledi. Kavak ayrıca, “Bağlar er an yıkımla karşı karşıya kalabilirler. Belki de küçük bir artçı sarsıntıyla yerle bir olacak” diye konuştu.

Diyarbakır’da Kahramanmaraş’a bağlı Pazarcık ile Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde biri boş kalan 7 bina yıkıldı. Bağlar ilçesi, şehrin en çok hasar gören binalarından biridir. Mahalledeki çoğu evin girişinde “Bina acilen yıkılmalı, ağır hasarlı, tehlikeli durumda ve derhal yıkılmalıdır” yazısı var. Ancak binaların sıralandığı alanlarda yayaların ve araçların geçmesi tehlikelidir.

En son Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kentin 25,97 bağımsız bölümünde 6 bin 652 binanın yıkıldığını, derhal yıkıldığını ve ağır ve orta hasarlı olduğunu açıkladı.

Maden Mühendisliği Bölümü’nde Genel Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Orhan Kavak, Diyarbakır merkeze bağlı Bağlar ilçesinin zemin ile birlikte inşaat mühendisliği açısından da kötü durumda olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Kavak, bu ağır ve orta derecede hasarlı binaların program kapsamında spesifik eylemlerle yıkılması çok önemli olduğunu söyledi.


GÜNEYDOĞU ANADOLU DEPREM KUŞAĞI ÜZERİNDEDİR

Güneydoğu Anadolu’nun deprem bölgesi üzerinde olduğunu açıklayan Prof. Dr. Kavak, “Bu nedenle her zaman deprem oluyor. Bu deprem Kahramanmaraş’ta olabilir, Diyarbakır’a yansıyabilir, tabii ki Adıyaman, Bingöl ya da Hakkari tarafında da gerçekleşebilir. Sınırımızı geçen İran’da bile depremleri hissediyoruz. Şu anda kayıtlı binlerce deprem var. Bu depremlerin bazıları çok düşük büyüklüktedir. Tahsilat oranı da düşüktür. Binalara ciddi zararlar vereceklerini söylemek doğru olmaz. Ancak şiddetli depremler veya artçı sarsıntılar bu binaları yok edecektir. Dolayısıyla bu binaların bir programa göre yıkılmasını bekliyoruz. Uygun teknikleri ve koşulları sağladıktan sonra kaldırmanızı öneririz. Binalar ağır hasar görürse, depremler onları sürekli sallar. Binalar artçı sarsıntılarla sürekli sallanıyorlar. Bizlerde orta ve ağır hasarlı binalardan “uzak durun” diyoruz.

Yakın çevremizde büyük bir artçı sarsıntı veya büyük bir deprem olması durumunda bu binalar yıkılacaktır. Dolayısıyla şiddetin sınırlanması doğru değildir fakat, u soruya ancak binanın yorgunluğuna bakılarak cevap verilebilir. Halihazırda Bağlar’daki tüm ağır ya da orta hasarlı binalar bakımsız durumdadır. Bitkin, her an yok edilebilirler. Hatta küçük bir artçı sarsıntı büyüklüğünde bir çarpışma durumu var” dedi.

Exit mobile version