Yeni inşa edilecek binalar için flaş karar! Müteahhitler hüsrana uğrayacak: Artık bu yapılamayacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul’un depreme daha dayanıklı hale getirilmesi amacıyla yeni bir imar düzenlemesi yapmaya hazırlanıyor. detaylar

Yeni inşa edilecek yapılarda asma kat olmayacak!

İBB Meclisi’ne sunulan yeni bir düzenleme ile birlikte, İstanbul’da yeni inşa edilecek yapıların asma katı olmayacak ve 2 kattan fazla katı olan yapılar için bodrum katı zorunlu hale getirilecek. 

Bu değişiklik, uzmanların ve bilim insanlarının görüşleri doğrultusunda hazırlanmıştır. 

Eğer öneri meclisten geçerse, İstanbul’da 2 kattan fazla katı olan binalarda bodrum katı zorunluluğu getirilecek.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, bu düzenlemeyi Milliyet’e açıklarken, asma katların binaların simetrisini bozarak kısa kolon etkisi yarattığını ve olası bir deprem durumunda binanın çökmesine neden olabileceğini belirtti. 

Bodrum katı, binanın zeminle birleşmesini arttıran işlemlerden biridir ve inşaat mühendisleri eğitimlerinde 4 katta bir bodrum katı yapılmasını tavsiye etmektedirler. 

Ancak, İstanbul’da birçok yapının bodrum katı olmaması, temel masraflarının yüksek olması nedeniyle su basmanlı girişler yapıldığı için, binaların depremdeki mukavemetini azaltmaktadır.


Bu nedenle, İstanbul’da iki katı geçen her bina için bodrum katı yapılması zorunlu hale gelecek ve bu sayede temeli kuvvetli, zemine daha net bir şekilde yapışan ve devrilme riski az olan yapılar yapılacaktır. 

100’den fazla bağımsız bölüm bulunan veya 2000 m2’den büyük parsellerde, deprem konteynerleri zorunlu hale getirilecek ve afet anında deprem toplanma alanı olarak belirlenmiş alanlarda tuvalet, kanalizasyon, foseptik, temiz su gibi temel ihtiyaçların altyapısının tesisi zorunlu kılınacaktır. 

Ayrıca, 12 Ağustos 2001’den önce yapılmış olan yapıların Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’ne uymayanlara yapı kullanma izin belgesi verilmeyecek, riskli yapılar güçlendirme veya dönüşüm yoluyla yenilenecek ve her türlü imalat yapı ruhsatına tabi tutulacak, tadilat ruhsatı zorunlu olacak ve çıkmalar sınırlandırılacaktır.

Exit mobile version