GÜNDEM

Yüzlerce kişiye mezar olan Rönesans Rezidans bu yüzden yıkılmış! Ünlülerin gözdesiydi: Bu zamana kadar görülmemiş!

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem sonrasında 11 il yakından etkilenirken Hatay’daki Rönesans Rezidans, yüzlerce kişiye mezar oldu. Milyonluk satılan evler depreme dayanıklı olarak satışa sunulurken resmen tuzla buz oldu. Başlatılan soruşturma üzerine Rönesans Rezidans’ın neden yıkıldığı ortaya çıktı.

Hatay’daki yıkımın simgeleri haline gelen 149 daireli rönesans Rezidans hakkında yürütülen soruşturmada önemli gelişmeler yaşandı. 12 Şubat tarihli ilk raporun üzerine enkazın tamamen kaldırılmasıyla beraber inceleme sonrası bilir kişi raporu ortaya çıktı. Cennetten bir köşe olarak adlandırılarak satılan evler binlerce kişiye mezar olurken çökme nedeni duyuruldu.

Hatay Deprem suçları Soruşturma Bürosu’nda görevli olarak savcı ve 1 inşaat mühendisi, 2 jeoloji mühendisi, 1 karotçu’dan oluşan heyet 4 kişilik bilirkişi tarafından olay yerine dair videolar ve fotoğraflar alınarak inceleme başlatıldı. Bilirkişi tarafından ise enkazda bulunan kolon ve kirişlerden, perde beton kısımlarından incelemeye dair esas numuneler alındı.

BODRUM KAT TABANINDAN YER ALTI SUYU

Yapılan incelemeler üzerine Rönesans Rezindas’ın yapıldığı yerin altından yer altı sularının sızıntılarının olduğu bilgisi verildi. Bodrum içi birkaç kolon ve perdenin yıkılmaya uğramadan bulundukları yer oldukları belirtildi.

Rönesans rezidans yıkılma nedeni

BİNANIN ÇÖKME NEDENİ BELLİ OLDU

Bilirkişi heyetinde yer alan inşaat mühendislerinin incelemelerine karşılık bodrum katın üstündeki binanın kuzey doğu cephesi dış kenar kolon ve perdelerinde bırakılan pencere türü boşluktan ötürü kısa kolonlar uygulanmış. Rönesans Rezidansın bu noktada ise kırılıp çökmesi gözlemlendi. Bununla beraber ise bu pencere türü boşluğun bina projesinde olup olmadığı incelemesi dikkatleri üzerine çekti.

KOLON ETRİYELERİ 90 DERECE

Binanın çökme nedenleri araştırılırken asıl neden ise kısa kolon etkisinden kaynaklandığı bildirildi. Bodrum kat kolon ve kirişlerin birleşimlerinde kolon etriyelerinin inşaat demir parçası kullanılmasında devamlılık olmadığından bazı kolonlar 135 yerine 90 derece olarak yapıldığı tespit edildi. 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu