EYT’ye bir kala hakkınız yanmasın! Prim borcu olanlar dinlesin: 90+25 formülü geliyor!

EYT yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte emeklilik konusunda pürüz yaşayan insanlar da araştırmalarına devam ediyor. Peki 90+25 yasası ne demek? Tüm detaylar haberimizde.

Emekli olmak isteyen ancak prim borcu gibi etkenler sebebiyle emekli olamayan vatandaşlar için 90+25 çözümü ortaya çıktı. Peki kimler faydalanabilecek? Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

EYT’LİLERE 90+25 ÇÖZÜMÜ

EYT yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte emekli olacak vatandaşların prim borçları ile ilgili yeni bir çözüm ortaya çıktı. Yeni çözüme göre yüzde 90 enflasyon farkı silinecek ve prim borcu idari para cezası olarak ödeniyorsa yüzde 25 indirim uygulanacak. Kamuda olan bütün borların yapılandırılması için faiz ve gecikme cezalarının da silinmesine ve 48 taksite bölünmesine karar verildi. Yapılandırma yasası ile birlikte 31 Aralık 2022 tarihine kadar olan vergi, vergi cezası, idari ve adli para cezası, gümrük vergisi, sigorta primi, topluluk sigorta primi, emeklilik kesintisi, işsizlik sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi gibi ödemelerin faiz, zam, gecikme zammı, gecikme faizi, ceza faizi, gecikme cezası gibi durumlar gözden geçirilecek. Yapılan haberlere göre geçmiş dönemde olan ve yapılandırma içinde değerlendirilmeyen adli para cezaları da bu kanun içinde olacak. Aynı zamanda belediye borçları, GSS prim borçları da yapılandırılacak. İki ayda bir ödenen ve 36 ay vadeli olarak yapılandırılan borçlar artık her ay ödenecek ama 48 ay taksitli yapılacak. Yapılandırma için son başvuru tarihi de 30 Nisan olarak belirlenmişti ancak tarih 31 Mayıs tarihine kadar uzatıldı. Yapılandırma taksit ödemeleri de 31 Mayıs tarihinden 30 Haziran tarihine çekildi. Yapılandırma için başvuru zamanının uzatılması vatandaşa da iyi geldi. Borçlar için 31 Aralık 2022 tarihi göz önünde bulundurulacak. Bu tarihe kadar kesinleşen bütün borçlar, icralık ve davalık olan bütün borç dosyaları da yapılandırılacak. 


Yapılandırma yasasından EYT’li vatandaş da faydalanabilecek. Başvuru yaptıktan sonra Bağ Kur, SSK ve GSS prim borcu olan emeklilik hakkı isteyen vatandaşlar da başvuru yaparak emeklilik haklarını elde edebilecek. EYT’li vatandaşların kamu borçlarındaki faiz ve gecikme cezaları silinecek. Ana paradan Yİ-ÜFE aylık oranlar eklenecek. Borcunu peşin ödeyen vatandaşların enflasyon farkının yüzde 90’ı silinecek ve idari para cezalarında yüzde 25 indirim uygulanacak. Yapılandırma yasasıyla birlikte borçlarını ödemek isteyen vatandaşların taksit ayları 12 ay ile 48 ay arasında değişecek. Eski yapılandırmaya göre iki ayda bir ödenen taksitler artık her ay ödenecek. Taksitli olarak ödemek isteyen vatandaşlar istedikleri zaman ödeme yapmaya başlayacak. Yapılandırma yasasına göre 12 taksit için 1.09, 18 taksit için 1.135, 24 taksit için 1.18, 36 taksit için 1.27, 48 taksit için 1.36 katsayısı uygulanacak. Başvuru yapan vatandaşlar kendi isteklerine göre taksit sayısını belirleyebilecek. Taksitlerini geciktiren vatandaşlar için de yeni bir düzenleme yapılacak. İki taksit aksatma hakkı olan vatandaşlar için bu yasayla birlikte üç taksit aksatma hakkı verilecek. Ancak ilk iki taksitin zamanında ödenmesi gerekecek ve eğer şartlara uyulmazsa yapılandırma bozulmuş olacak. İlk iki taksit sonrasında bir sene içinde üç kere aksatma yapılabilecek. Yasada yapılacak diğer değişikliğe göre küçük borçlar başvuru gözetilmeden silinecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından takip edilen borçların vadesi 31 Aralık 2022 tarihinden önce olmasına rağmen ve 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle ödenmemiş ve 2 bin TL altında olan bütün borçlar tamamen ortadan kalkacak ve bu borçlar davalık olduysa davalar da ortadan kalkacak. Borçlu olunan kurum için başvurular kurum üzerinden yapılabilecek. Aynı zamanda başvurular kurumların internet siteleri ve e-Devlet sistemi üzerinden yapılabilecek. 

Exit mobile version