İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kentte bina dayanıklılığının ölçümü için gerçekleştirilen ‘Hızlı Tarama Yöntemi’ hizmeti kapsamında endişe verici bir bilgi paylaştı. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, 318 binanın durduğu yerde çökebilecek durumda olduğunu ve bu binalarda 10 bin civarında nüfusun yaşadığını belirtti. Ayrıca, kentteki bin 525 binanın da yüksek riskli olarak kodlanmış olduğunu ve D ve E sınıfı binalar arasında yer aldığını ifade etti. Gökçe’nin açıklamaları, İstanbul’daki yapı stokunun ciddi bir güvenlik tehdidi oluşturduğuna işaret ediyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, İstanbul’da olası bir depreme karşı yapılan hazırlıklar hakkında açıklamalarda bulundu. Yapılan risk tespit çalışmalarında, 318 binanın durduğu yerde çökebilecek durumda olduğu belirlendi. Bu binalarda yaklaşık 10 bin kişinin yaşadığı bilgisini paylaşan Gökçe, ayrıca bin 525 tane binanın da D ve E sınıfı olarak yüksek riskli binalar olarak kodlandığını açıkladı. Toplantıda, ‘Hızlı Tarama Yöntemi’nde kullanılan malzeme ve tekniklerin de tanıtımı yapıldı. İstanbul’da gerçekleştirilecek tahliyeler kapsamında İstanbullulara sunulacak yardım ve destekler de toplantıda ele alındı.
İBB AÇIKLADI! ‘YAKLAŞIK 10 BİN KİŞİNİN YAŞADIĞI 318 BİNA DURDUĞU YERDE ÇÖKEBİLİR’
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, İBB’nin deprem hazırlıkları ve riskli binalarla mücadele çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. İstanbul Teknik Üniversitesi’nden akademisyenlerin de katkısıyla yürütülen ‘Hızlı Tarama Yöntemi’ adlı bilimsel analiz çalışmasının 2019’dan beri devam ettiğini belirten Gökçe, bu çalışmanın ülkedeki riskli yapıların tespiti mevzuatına bir önceki adım olduğunu ve 107 bin binanın tarandığını, ancak sadece 29 bin 700 binanın analizinin yapılabildiğini söyledi. İBB’nin hızlı tarama yöntemiyle tespit edilen 318 binanın durduğu yerde çökebilecek durumda olduğunu ve 10 binin üzerinde nüfusun bu binalarda yaşadığını açıklayan Gökçe, bin 525 binanın da D ve E sınıfı olarak yüksek riskli binalar olarak kodlandığını belirtti. İBB’nin bu binalardaki nüfusun tahliyesi için kira yardımı yapacağını duyuran Gökçe, mevcut mevzuatta kira yardımının yalnızca ev sahiplerine yapılabildiğini ancak İBB’nin düzenleme yaparak kiracılara da yardım edeceğini ifade etti. Kiracılara riskli binaları boşaltmak için 4 bin 500 liralık yardım yapacaklarını söyleyen Gökçe, bu düzenlemenin önemli bir açılım olduğunu düşündüklerini belirtti. Gökçe ayrıca, İBB’nin ‘Hızlı Tarama Yöntemi’nde kullanılan malzeme ve teknikleri de tanıttığı basın toplantısında, İBB’nin deprem hazırlıkları ve riskli binalarla mücadele çalışmalarının sürdüğünü vurguladı.
BAŞVURU SAYISI BU SABAH İTİBARİ İLE 40 BİN 379
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, İstanbul’daki bina dayanıklılığı çalışmaları ve riskli binalardan gerçekleştirilecek tahliyeler hakkında bilgi verdi. 2019 yılından bu yana yürütülen ‘Hızlı Tarama Yöntemi’ ile yaklaşık 107 bin binaya gittiklerini ve bunların sadece yüzde 30’una analiz yapabildiklerini açıkladı. Analizlere göre 318 binamızın çökebilir durumda olduğunu, bin 525 tane binanın da D ve E sınıfı olarak yüksek riskli binalar olarak kodlandığını belirtti. Bu binalarda 10 bine yakın nüfusun yaşadığını ve İBB’nin bu binalardan başlayarak kira yardımı yapacağını söyledi. Ayrıca, depreme karşı hazırlık kapsamında yapılan başvuruların web sitesinin yoğunluğu nedeniyle çöktüğünü ve altı günde 40 bin 379 başvuru aldıklarını ifade etti. Hızlı bina analizinin 10 kata kadar yapılar için teknik olarak mümkün olduğunu, 2000 sonrası binalarda başvuruları daha önce değerlendirmediklerini ancak önümüzdeki dönemde kiracılardan da başvuru almaya hazırlandıklarını sözlerine ekledi.
MEVZUATIMIZ BU GÜÇLENDİRMELERE İZİN VERİR DURUMDA DEĞİL
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, İstanbul’da gerçekleştirilen hızlı bina tarama çalışmaları hakkında bilgi verdi. Gökçe, üç buçuk yıldır İstanbul Teknik Üniversitesi’nden akademisyenlerin desteğiyle yürütülen ‘Hızlı Tarama Yöntemi’ çalışmaları kapsamında 107 bin binaya gidildiğini ve bunların sadece yüzde 30’unun analiz edilebildiğini belirtti. Bu analizler sonucunda 318 binanın durduğu yerde çökebilecek durumda olduğu ve 1,525 binanın da yüksek riskli olarak kodlandığı ifade edildi. Bu 318 binada 10 bine yakın nüfusun yaşadığı bilgisini veren Gökçe, İBB’nin bu binalardan başlayarak kira yardımı yapacağını duyurdu. Ayrıca İBB’nin depreme karşı hazırlıklar kapsamında, riskli binalardan gerçekleştirilecek tahliyeler için İstanbullulara sunulacak yardım ve destekler hakkında bilgi verildi. Gökçe, güçlendirme meselesinin de bilim kurulunda tartışıldığını ve dünya genelinde uygulanan ikinci bir güçlendirme sürecinin de bulunduğunu belirtti. İstanbul’da ‘Hızlı Tarama Yöntemi’ çalışmalarının devam ettiği ve İstanbulluların internet üzerinden ücretsiz bir şekilde başvuru yapabilecekleri de açıklandı.