TEKNOLOJİ

Mobil telefonlardaki gizli tehlike! Banka ve kişisel bilgileri ele geçiriyor

Mobil telefonlarda bulunan 5 uygulamada gizlenmiş Sharkbot adlı bir trojanın olduğu tespit edildi. Bu troja, kullanıcının banka bilgilerini saniyeler içinde topluyor.

Cep telefonu sektörünün gelişmesiyle birlikte artık tüm kişisel bilgiler akıllı telefonlara aktarılıyor. Bu nedenle bu küçük akıllı kutular bazen cüzdan olarak da adlandırılıyor. Hassas veriler içerirler ve bir başkasının eline geçmesi halinde maddi ve manevi zarara yol açabiliyor.

Bu noktada mobil uygulama gibi görünen ancak gizlice troja içeren kötü amaçlı yazılımlara da dikkat etmelisiniz. Son olarak, Google Play Store’daki beş uygulama için bankacılık bilgilerini kamulaştıran bir Sharkbot trojası keşfedildi.

SHARKBOT TORJANINA DİKKAT!

SHARKBOT TORJANI

Geçen hafta, Google Play Store’da toplamda 20 milyonun üzerinde indirme ile 16 adet kötü amaçlı yazılım tespit edildiğini paylaşmıştık. Bugün de bu kötü yazılımlara bir yenisi daha eklendi.

Hollanda merkezli bir şirket olan Threat Fabric, son raporunda kullanıcıları bu son derece tehlikeli troja hakkında net bir şekilde uyardı. Ayrıca Sharkbot’un kullanıcıların bankacılık bilgilerini nasıl topladığını da ortaya çıkarıldı. Bu nedenle torjanın gizlendiği mobil uygulama, tıpkı normal bir yazılım gibi ilk olarak kullanıcı tarafından hedef telefona yüklenir. Bir süre sonra uygulama sahte güncelleme bildirimleri gönderiyor ve kullanıcıyı sahte bir Google Play mağaza sayfasına yönlendiriyor.

SHARKBOT TORJANI

 Kötü amaçlı yazılımlar, hedefi rahatlatır ve sahte Google Play mağaza sayfasındaki yenile düğmesini tıklamalarına olanak tanır. Bu noktada kullanıcı uygulamayı güncellediğini düşünür ama aslında cihazına bir toja yükler. 

Her zaman olduğu gibi Threat Fabric, kötü amaçlı yazılımları Google’a derhal bildireceğini, ancak cihazlarına zaten kötü amaçlı yazılım yüklemiş olan kullanıcılar için tehlikenin devam ettiğini söylüyor. Bu nedenle cihazınızda yüklü olan aşağıdaki mobil uygulamaları bir an önce kaldırmanızı öneririz.

Recover Audio, Images & Videos – 100 bin

Codice Fiscale 2022 – 10 bin

Zetter Authentication – 10 bin

File Manager Small, Lite – 1000

My Finances Tracker – 1000

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu