iPhone fabrikasında üretim durdurma noktasına geldi: Binlerce işçi karantinaya alınıyor!

Apple’ın iPhone akıllı telefon fabrikasında, koronavirüs tehlikeleri nedeniyle 300 bin işçi karantinaya alındı. Çin’de fabrika kantinlerinde ve kantinlerinde yemek yemenin yasak olduğu da iddia ediliyor.

Apple’ın en büyük akıllı telefon ve iPhone üretim tesislerinden biri olan Tayvan’ın Hunan eyaletindeki Foxconn fabrikasında Covid-19 vakaları için alınan hastalık kontrol önlemleri, işçiler için günlük hayatı zorlaştırdı.

Çin sosyal medya platformlarında yapılan paylaşımlar, Cingcou üretim tesislerinde salgın kontrolü ve seyahat kısıtlamalarının neden olduğu sorunları ön plana çıkardı.

KAMPÜSÜN ETRAFI BARİYERLERLE KAPATILDI



Yaklaşık 300 bin işçi çalıştıran bir fabrikada “kapalı devre” üretimin Ekim ayının ilk haftasında başlayacağı, kampüslerin metal bariyerlerle kapatılacağı, yemekhane ve yemekhanelerde yemek yemenin yasaklanacağı belirtildi. İşçilerin ise kampüsteki yurda giden yollarda sadece belirlenen güzergahları kullanmalarına izin verildi.

 Paylaşımda salgın önleme tedbirlerinin ihmal edildiğine, fabrika yönetiminin olaya zamanında müdahale etmediğine, Kovid-19 işçilerinin yurtlarda karantinaya alındığına, işçi gruplarının inşaatı tamamlamadığına dikkat çekildi. Karantinaya alınan işçiler, yeterli gıda ve tıbbi bakım alamamaktan şikayet etti, ancak sorunlarını dile getiren sosyal medya paylaşımları sansürlendi.


Foxconn yaptığı açıklamada, “az sayıda çalışanın salgından etkilendiğini” doğruladı ve önlemlerin yerel salgın müdahale yönergelerine uygun olarak alındığını iddia etti.

Açıklamada, “Foxconn, salgından etkilenen az sayıda çalışan için, yerel salgın önleme yönergelerine uygun olarak finansal ihtiyaçlar, psikolojik destek ve zamanında geri bildirim de dahil olmak üzere hayatta kalmak için gerekli garantileri sağlayacaktır.” denildi. Apple konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.

ŞEHİRDE 24 SAAT İÇİNDE 26 VAKANIN TESPİTİ YAPILDI



Foxconn’un fabrikalarının bulunduğu 10 milyon nüfuslu Cingcou’da son 24 saatte üçü hastalık belirtisi gösteren 26 vaka tespit edildi ama bu toplamın işçileri kapsayıp içermediğini henüz bilinmiyor.

Çoğu hastalık belirtisi göstermeyen vaka sayısının düşük olmasına rağmen karantina önlemlerinin uygulanması, Çin’in “sıfır vaka” olarak adlandırılan sıkı hastalık kontrol önlemlerinde ısrar edeceğini gösteriyor. Covid-19 salgınını durdurmaya ve bulaşma zincirlerini kesintiye uğratmaya yönelik stratejiler, karantinalar, seyahat kısıtlamaları, toplu testler, imalat ve ticaret ve hizmet sektöründeki işletmelerin kapalı döngü faaliyetlerinin sınırlandırılması veya sürdürülmesi gibi katı ve büyük ölçeklidir. Tedbirler normal yaşam süreçlerine müdahale etmenin yanı sıra ekonomik maliyetleri konusunda da tartışmalara yol açmaktadır.

Exit mobile version