Maliye Bakanlığı’nda teknolojik reform: Kamuda kağıt belgeler tarihe karışıyor!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kamuda kağıt evrak dolaşımının tamamen ortadan kaldırılması için evrakların elektronik ortama taşınması çalışmalarına devam ediyor.

Kamu sektöründeki tüm işlemlerin elektronik ortamda yapılabilmesi ve bu sayede çok tasarruf sağlanabilmesi için dijitalleşme süreci devam ettiriliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2017 yılından bu yana geliştirilen “Bütünleşik Kamu Mali Yönetimi Bilişim Sistemi” kapsamındaki belgesine göre, elektronik ödeme yetki belgeleri, ödeme yetkilendirme belgeleri, elektronik faturalar, teminat mektupları, personel bildirimleri – Belgelerle uluslararası standartta elektronik belgeler oluşturulurken diğer tüm belgelerin elektronik belgeye dönüştürülmesi işi de sürdürülüyor.

KAMU SEKTÖRÜNDE TÜM KAĞIT BELGELERİN DOLAŞIMI DİJİTALLEŞECEK



Bu kapsamda Bakanlık, harcama yönetimi, muhasebe yönetimi, mobilya yönetimi ve kaydı, personel harcama yönetim sistemi ve elektronik para tahsilat uygulaması gibi bilgi sistemlerini devreye aldı, artık bu kamuda kağıt evrak dolaşımını ortadan kaldıracak.

Bu, belgelerin elektronik ortamda aktarılmasını, sistem ve kurumlar arasında tamamen elektronik imza ile elektronik ortamda ve Sayıştay kontrolünde tamamen elektronik ortamda yayılmasını sağlayacak.


Uygulama ile kamu mali yönetiminde işlemlerin hızlandırılması, kağıt kullanımının tamamen ortadan kaldırılması, evrakların şubeler, harcama ve muhasebe birimleri arasındaki fiziki dolaşımına son vererek posta ve navlun maliyetlerinden tasarruf edilmesi, sorunları çözerek dijital depolamaya geçilmesi hedefleniyor. depolama sorunu, personel verimliliğini artırmak, denetim verimliliğini artırmak ve elektronik denetimlerinde gelişmesi hedefleniyor.

HER YIL 50 MİLYONDAN FAZLA KAĞIT KURTARILACAK

Mevcut uygulama ile ödeme emirlerinde kullanılan yaklaşık 6 milyon belge ve fiş olarak kullanılan yıllık yaklaşık 50 milyon belgenin kurtarılması düşünülüyor.

Exit mobile version