Akıllı tarım, verimi artırarak maliyetleri düşürüyor. Prof. Dr. Mehmet Topakcı’nın açıklamalarıyla akıllı tarımın önemi vurgulanıyor.
Akıllı Tarım ile Verim Artışı Sağlanıyor
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Topakcı, akıllı tarım teknolojilerinin tarımsal verimliliği artırırken maliyetleri de düştüğünü belirtti.
Teknolojinin Avantajları
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen “Türkiye’de Bitki Koruma Uygulamalarında İnsansız Hava Araçları Kullanımı ve Zorluklar” çalıştayında konuşan Topakcı, bu teknolojilerin üreticilere sunduğu avantajların altını çizdi.
Nüfus Artışı ve Tarım Alanlarının Daralması
Dünya nüfusundaki artışa dikkat çeken Topakcı, mevcut tarım alanlarında daha verimli ve etkin üretim yapmak için akıllı tarım teknolojilerine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. 2050 yılına kadar dünya nüfusunun 11 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor.
Kimyasal Kullanımında Azaltma Zorunluluğu
Dünya genelinde kimyasal gübre ve ilaç kullanımında azaltma çabaları sürüyor. Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı kapsamında, 2030 yılı itibarıyla pestisit kullanımının yüzde 50, gübre kullanımının ise yüzde 30 azaltılması hedefleniyor. Topakcı, akıllı tarım teknolojilerinin bu hedeflere ulaşmada zorunlu olduğunu vurguladı.
İklim Değişikliği ve Verim Kaybı
Climatik değişikliklerle üreticilerin verim kayıpları yaşadığına dikkat çeken Topakcı, Türkiye’de çiftçilerin bu yeni teknolojileri yakından takip etmeye başladığını ifade etti. Akıllı sistemler, daha az insan iş gücü ile daha fazla alanı işlemeye imkan tanıyor.
Geleneksel Tarım Alışkanlıklarının Değişmesi Gerekiyor
Geleneksel tarım yöntemlerinden vazgeçilmesi gerektiğini aktaran Topakcı, akıllı tarım teknolojilerinin kullanımı sayesinde yerel ihtiyaçlara uygun olarak ilaçlama ve gübreleme yapılmasının önemini vurguladı. Bu sayede kaynakların daha etkili bir biçimde kullanıldığını belirtti.
Böylece çiftçiler iş gücünden, zamandan ve maliyetlerden tasarruf edebiliyor, dolayısıyla karlılıklarının arttığını söylemek mümkündür.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümünün ev sahipliğinde düzenlenen “Türkiye’de Bitki Koruma Uygulamalarında İnsansız Hava Araçları Kullanımı ve Zorluklar” konulu çalıştay için Tekirdağ’a gelen Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Topakcı, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.