Moskova’da Yalan Haberlerle Mücadele Forumu Düzenlendi

Yalan haberlerle mücadele amacıyla Moskova’da düzenlenen forumda önemli konuşmalar yapıldı.

Moskova’da Yalan Haberlerle Mücadele Forumu

Moskova’da, yalan haberlerle mücadele amacıyla bir forum gerçekleştirildi. Etkinliğe katılanlardan biri de Teyit Haberleri Müdürü Ömer Faruk Görçin oldu.

Açılış Mesajı ve Yalan Bilgiler Üzerine Tartışmalar

Forumun açılışında bir görüntülü mesaj paylaşan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD merkezli sosyal medya devlerinin, son on yılda kamu bilincini manipüle eden unsurlar haline geldiğini dile getirdi. Zaharova, “Bu sistemler, insanların düşüncelerini yönlendirmek için araç olarak kullanılıyor,” açıklamasında bulundu.

Wikipedia’da sahte bilgilerle ilgili kullandığı ifadede, “Siyaset ve tarihle ilgili yazılarda taraflılık görmek mümkün,” dedi. Zaharova, bu tür bilgilerin insan güvenliği ve refahı için tehlikeli olduğunu vurgulayarak, yalan haberlerle mücadele edilmesi gerekliliğini belirtti.

Yalan Haberlerin Uluslararası İlişkilere Etkisi

G.O.R.K.I. Başkanı Kneissl, yalan haberlerin uluslararası ilişkileri olumsuz etkilediğini ifade ederek, “Son zamanlarda yalan bilgilere dayanan çatışmalara şahit olduk. 2002-2003 Irak Savaşı da büyük bir yalan üzerine inşa edildi,” dedi.

TASS Genel Müdürü Kondraşov ise bazı ülkelerin Rus medyasını engellemeye çalıştığını belirtti ve bu durumu, ilgili ülkelerin egemenlik sorunları ile ilişkilendirdi.

AA’nın Rolü ve Sorumlulukları

Forumda yer alan bir diğer panelde konuşma yapan Ömer Faruk Görçin, modern dünyada sosyal medya platformlarının ana bilgi kaynağı haline geldiğini belirtti. “Dünya nüfusu 8 milyara, sosyal medya kullanıcı sayısı ise 5 milyara yaklaşıyor. Geleneksel medya kullanımının azaldığını görüyoruz,” ifadelerini kullandı.

Görçin, sosyal medya üzerindeki bilgilerin denetlenmesi gerektiğini vurgulayarak, Anadolu Ajansı’nın yanlı veya sahte bilgilerle mücadelesinin önemine dikkat çekti. Özellikle İsrail-Filistin konusundaki haberlerin titizlikle denetlendiğini belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Enformasyon ve Basın Dairesi Müdür Yardımcısı Nalobin de yalan haberlerle nasıl mücadele ettiklerini ve ekiplerinin haberlerin kaynaklarını denetleyerek analiz yaptıklarını dile getirdi. Nalobin, “Birçok sahte haber, Batılı ülkeler tarafından üretiliyor, bu bilgiler Batı medyasında yayılıyor,” sözlerini ekledi.

Rusya’nın başkenti Moskova’da “Yalan Haberler Hakkında Diyalog 2.0” Uluslararası Forumu düzenlendi. Rus haber ajansı TASS ve “Diyalog Bölgeleri” Merkezinin ortaklaşa Moskova’daki Rus Realizm Sanat Enstitüsü’nde düzenlediği foruma, 65 ülkeden 1000’den fazla uzman katıldı.

Rusya’nın başkenti Moskova’da “Yalan Haberler Hakkında Diyalog 2.0” Uluslararası Forumu düzenlendi. Rus haber ajansı TASS ve “Diyalog Bölgeleri” Merkezinin ortaklaşa Moskova’daki Rus Realizm Sanat Enstitüsü’nde düzenlediği foruma, 65 ülkeden 1000’den fazla uzman katıldı.

Exit mobile version