Alanya’da Türk Dil Kurumu Konferansı: Ortak Alfabe Üzerine Tartışmalar

Alanya’da düzenlenen konferansta, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, Türk alfabesinin önemi ve ortak alfabenin gerekliliğini vurguladı.

Alanya’da Ortak Alfabe Konulu Konferans Düzenlendi

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Osman Mert’in katılımıyla, Alanya Kaymakamlığı ve Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) işbirliğiyle düzenlenen “Türk Dil Kurumu ve Türk Dünyasında Ortak Alfabe” konulu konferans, Eğitim Fakültesi Başöğretmen Atatürk Konferans Salonu’nda gerçekleştirilmiştir.

TDK Başkanı Mert’ten Önemli Açılamalar

Prof. Dr. Osman Mert, konferansın açılışında, Türkiye’nin kullandığı 29 harfin tüm Türk cumhuriyetleri alfabesinde yer aldığını ifade ederek, “Türkiye’de 29 harf sürekliliğini koruyacak, diğer Türk cumhuriyetleriyle aramızda 1-3 arasında değişiklikler olabilir,” şeklinde konuştu. Mert, 20. yüzyıla kadar alfabe değişikliklerinin nedenlerinin din ve dini ihtiyaçlar olduğunu dile getirdi.

20. Yüzyılda Alfabe Değişikliklerinin Nedenleri

20. yüzyıldaki teknolojik ve sosyal değişimlerin alfabe üzerinde büyük etkisi olduğunu kaydeden Mert, özellikle sanayi devrimi sonrası uluslararası ilişkiler ve bilgi paylaşımının önemine dikkat çekti. Türkiye’nin 1928’de Mustafa Kemal Atatürk’le Latin alfabesine geçiş yaptığını belirten Mert, Türk dünyasında alfabe birliğinin bu dönemde sağlandığını vurguladı. Ancak, Sovyetler Birliği döneminde Stalin’in müdahalesiyle birçok Türk ülkesi Kiril alfabesine geçti ve bu, alfabe birliğini zedeledi.

Kültürel Birlik için Yazıda Birlik Şart

Prof. Dr. Mert, kültürel birliğin sağlanması için yazıda birliğin gerekli olduğunu ifade ederek, yazıda birlik sağlanmadığı takdirde diğer alanlarda birliğin sağlanamayacağını vurguladı.

Türk Dünyası Ortak Alfabesi ve Gelecek

1991 yılında Türk cumhuriyetlerindeki akademisyenler tarafından belirlenen 34 harfli Türk Dünyası Ortak Alfabesi’ne dair bilgi veren Mert, bu alfabeyle ilgili yanlış anlamalar bulunduğunu belirtti. “Bu alan, bir çerçeve alfabesidir ve hiçbir ülkenin alfabesi değildir,” diyerek Türk alfabesinin bütün Türk cumhuriyetlerinde yer alması gerektiğini açıkladı.

Ortak Alfabeyle Birlikte Gelişen İmkanlar

Ortak alfabenin eğitim, turizm ve bilim üzerine olumlu etkilerinin olacağını kaydeden Mert, bu durumun uzun vadede Türk kültürlerini, halklarını ve devletleri birbirine yakınlaştıracağını belirtti. Mert, günümüzde bilgi birikiminin en az %70’inin Latin alfabesiyle sağlandığını vurguladı.

Alanya Kaymakamlığı ve Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) işbirliğiyle Eğitim Fakültesi Başöğretmen Atatürk Konferans Salonu’nda “Türk Dil Kurumu ve Türk Dünyasında Ortak Alfabe” konulu konferans düzenlendi. Konferansa Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Osman Mert (ön-sağ3) de katıldı.

Alanya Kaymakamlığı ve Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) işbirliğiyle Eğitim Fakültesi Başöğretmen Atatürk Konferans Salonu’nda “Türk Dil Kurumu ve Türk Dünyasında Ortak Alfabe” konulu konferans düzenlendi. Konferansa Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Osman Mert (ön-sağ3) de katıldı.

Exit mobile version