İşitme kayıplarına yönelik genetik tedavi çalışmaları, hastalar için umut veriyor.
İşitme Kaybında Genetik Tedavi Umut Sağıyor
Miami Üniversitesi Klinik Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tekin, işitme kayıplarına yönelik genetik tedavi çalışmalarının hastalar için yeni bir umut kapısı araladığını belirtti.
Trakya Üniversitesi’nde Sempozyum
Prof. Dr. Tekin, Trakya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen “İç Kulak Hastalıklarında Preklinik, Klinik ve İnovatif Yaklaşımlar Multidisipliner Sempozyumu” için Edirne’de bulunarak, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Tekin, doğuştan işitme kaybı durumlarının yüzde 50’sinden fazlasının genetik nedenlerden kaynaklandığını ifade etti.
Gen Tedavisinde Yeni Gelişmeler
Farklı hastalıklarda etkin kullanılan gen tedavisinin işitme kaybı yaşayan bireyler için de umut verici olduğunu dile getiren Tekin, “Yapılan başarılı hayvan deneylerinin ardından bu tedavi insanlara uygulanmaya başlamıştır. İşitme kaybı olan bireyler için genetik tedavi bir umut haline geldi. Uzun süredir üzerinde çalışılan bu alan, bu yıl ilk olumlu bulgularını göstermeye başladı,” dedi.
OTOF Geni ve Uygulama Süreci
Tekin, açıklamalarında gen tedavisi ile ilgili şu bilgileri paylaştı: “İşitme kaybı olan hastalarda bozuk veya çalışmayan gen, bir virüs aracılığıyla kokleaya (iç kulağın işitsel kısmı) enjekte ediliyor. Bu işlem sonrasında, gen iç kulakta aktif hale gelerek, eksik olan genin görevini üstleniyor. Şu an için başarılı olan tek gen OTOF, işitme kayıplarının yüzde 5’ini oluşturmaktadır. Diğer genler üzerinde fareler ile yapılan çalışmalar devam etmekte. Zamanla bu çalışmaların insanlar üzerindeki etkileri de gözlemlenecek.” Tekin, gen tedavileri konusunda umutlu olmak için birçok neden olduğunu vurguladı.
Miami Üniversitesi Klinik Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tekin, konuya ilişkin AA muhabirine açıklamada bulundu.