Zatürrenin Erken Teşhisi Hayat Kurtarır

Zatürre hastalığının erken tespiti, tedavi sürecini kolaylaştırıyor. Uzmanlar önemli uyarılarda bulunuyor.

Zatürrenin Erken Teşhisi Hayat Kurtarır

Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Selma Aktaş, pnömoni olarak bilinen zatürrenin erken teşhisinin tedavi sürecini büyük ölçüde kolaylaştırdığını ifade etti.

12 Kasım Dünya Zatürre Günü

Bilecik İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, 12 Kasım Dünya Zatürre Günü dolayısıyla önemli bilgiler paylaşıldı. Dr. Aktaş, hastalığın semptomları, korunma yolları ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Zatürre Nedir?

Zatürre, akciğer keseciklerinde iltihaplı sıvı birikmesi olarak tanımlanır. Bu sıvı içinde bulunan bakteri, virüs ve mantarlar akciğerlerde enfeksiyonlara neden olabilmektedir.

Risk Grubu ve Belirtileri

Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler, yaşlılar, hamileler, çocuklar ve bağımlılıklar yaşayan kişilerde zatürre ciddi seyir izleyebilir. Dr. Aktaş, zatürre belirtileri arasında hastaların balgamlı ya da kuru öksürük, üşüme, titreme, ateş ve halsizlik gibi semptomlar yaşayabileceğini belirtti.

Bulaşma Yolu ve Önlemler

Hastalığın öksürük ve hapşırık ile yayılan damlacıklar yoluyla başkalarına geçtiğini dile getiren Aktaş, enfekte kişilerin kullandığı yüzeyler ve eşyalarla temasın da risk yarattığını vurguladı. Risk altındaki bireylerin hijyen kurallarına dikkat etmeleri önemlidir.

Erken Teşhis ve Tedavi

Dr. Aktaş, erken teşhis ve tedavinin zatürrenin ciddi komplikasyonlarını önlemede önemli olduğunu belirterek, bazı hastaların durumuna göre evde ya da hastanede tedavi edilebildiğini açıkladı. Ayrıca, risk grubundaki kişilere önerilen zatürre aşısının hastalığın yayılmasını engellediğini sözlerine ekledi.

Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Selma Aktaş, “12 Kasım Dünya Zatürre Günü” dolayısıyla hastalığın belirtileri, korunma yöntemleri ve tedavisine ilişkin bilgi verdi.

Exit mobile version