GÜNDEM

Yapay Zeka ve Kadın Hakları Üzerine Yeni Değerlendirmeler

Sümeyye Erdoğan Bayraktar, yapay zekanın kadın haklarına etkisini değerlendirdi.

Yapay Zeka ve Kadın Hakları Üzerine Yeni Değerlendirmeler

KADIN ve Demokrasi Vakfı (KADEM) Mütevelli Heyeti Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, Haliç Üniversitesinde düzenlenen 6. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’nde önemli değerlendirmelerde bulundu. Bayraktar, yapay zeka ile kadın hakları arasındaki ilişkiye dikkat çekerek, “Eğer data, algoritmalar, kadına ayrımcılık yapmayı öğrendiyse, on yıllardır kadın hakları savunucularının ortaya koyduğu koca bir pozitif ayrımcılıktan tutun, cinsiyet adaletinden tutun, koca bir müktesebat da var. Dolayısıyla yapay zeka bunu da öğrenebilir diye düşünüyorum,” dedi.

Veri Ayrımcılığı ve Cinsiyet Adaletsizliği

Bayraktar, yapay zeka ve kadın kavramlarının birleşiminin oldukça önemli olduğunu belirtti. 2018 yılında Amazon’un işe alım süreçlerinde yapay zeka kullanmasının, kadınlara yönelik ayrımcılığı kopyaladığını dile getiren Bayraktar, “Adalet alanında yapılan bir araştırmada da, suçluların yeniden suç işleme ihtimallerinin araştırıldığı çalışmalarda yapay zekanın sübjektif bakış açılarını nasıl etkilediğini dikkate alarak, bu durumun aynı zamanda ırk temelli bir ayrımcılık da barındırdığını gördük,” diye konuştu.

Sesli Asistanlar ve Kadın İmajı

Kadınların, sesli asistanlar ve reklamlarda daha fazla öne çıktığını vurgulayan Bayraktar, “Sesli asistanların kadın sesiyle yapılması bir tesadüf değil. Bu durum, hizmetkar kadın algısının pekiştirilmesinin bir yansıması olabilir,” şeklinde ifade etti. Kadınların bu sektörlerde yer almasının önemine dikkat çeken Bayraktar, karar verme süreçlerine dahil olmanın gerekliliğini vurguladı.

Kadınların STEM Alanındaki Temsili

Dünya genelinde yapay zeka ve veri bilişim alanında çalışan kadın oranının sadece %22 olduğunu belirten Bayraktar, “Bu oranı artırmak için çaba sarf edeceğiz,” ifadelerini kullandı. Ayrıca, yapay zekanın daha adil bir şekilde şekillendirilmesi için gerekli çalışmaların yapılacağını ifade etti.

Zirve ve Politika Belgeleri

Altıncı zirveyi geride bıraktıklarını ve 62 ülkeden yaklaşık 230 konuşmacı davet ettiklerini aktaran Bayraktar, “10 bine yakın davetli ağırladık ve önemli tartışmalar gerçekleştirdik. Bunun sonucunda raporlar yayınlayarak ilgili kurumlara politika belgelerimizi sunacağız,” dedi.

Kendini Sosyal Bilimci Olarak Tanımladı

Alanının teknoloji olmadığını, sosyal bilimci olduğunu belirten Bayraktar, “Eğer data, algoritmalar, kadına ayrımcılık yapmayı öğrendiyse, bu konuda tüm kadın hakları savunucularının katkıda bulunduğu bir müktesebat mevcuttur. Yapay zekanın bu bilgileri öğrenmesini umuyoruz. Önemli olan, farkındalığımızı artırmak ve bu alanda çalışmalar yapmaktır,” diyerek sözlerini tamamladı.

Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) Mütevelli Heyeti Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, Aile ve...

Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) Mütevelli Heyeti Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile KADEM işbirliğiyle, “Yapay Zeka ve Kadın” temasıyla Haliç Üniversitesinde düzenlenen 6. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’nde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu