Dijitalleşme ve İslami Finans: Cevdet Yılmaz’dan Stratejik Vurgular

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İSEDAK 40. Bakanlar Toplantısı’nda dijitalleşme ve işbirliği konularında önemli açıklamalarda bulundu.

Cevdet Yılmaz, İSEDAK 40. Bakanlar Toplantısı’nda Konuştu

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 40. Bakanlar Toplantısı Kapanış Oturumu’nda önemli mesajlar verdi. Yılmaz, dijitalleşmenin İslami finansın küresel finans sistemiyle uyumunu artırarak daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşmayı sağladığını ve dijital ödeme sistemlerinin ekonomik verimliliği artırmada önemli bir rol oynadığını belirtti.

İslam Dünyasında Dayanışma ve İşbirliği Vurgusu

Kapanış oturumuna başkanlık eden Yılmaz, İslam dünyasının karşı karşıya olduğu zorluklara yönelik işbirliği ve dayanışmanın önemine değindi. İSEDAK zemininde ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesi ile üye ülkeler arasındaki dayanışmanın güçlenmesine vurgu yaptı.

Global Ekonomik Veriler ve Üye Ülkelerin Durumu

İİT üyesi ülkelerin Dünya Bankası verilerine göre 2023 itibarıyla 8,6 trilyon dolarlık bir milli gelire ulaştığını açıklayan Yılmaz, bu oranın küresel milli gelirden yaklaşık yüzde 8,1 pay aldığını aktardı. 40 yıl önce bu oranın yüzde 7,5 olduğunu hatırlatan Yılmaz, son on yılda büyük bir değişim olmadığını ifade etti.

Ticaret Hacmi ve Gelecek Hedefleri

Üye ülkelerin 2023 itibarıyla 5 trilyon dolarlık ticaret hacmi ile dünya ticaretinin yüzde 11’ini oluşturduğunu belirten Yılmaz, 2025 yılı sonuna kadar üye ülkeler arası ticaretin toplam ticaretin yüzde 25’ine ulaşma hedefine ulaşmak için daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini söyledi.

Dijital Dönüşüm ve Yatırım Stratejileri

Yılmaz, dijital dönüşüm ve yüksek teknolojilere yatırım yapılmasının kritik olduğunu belirterek, İslam ülkeleri arası işbirliğini güçlendirerek ekonomik kalkınmayı hızlandırmanın önemine vurgu yaptı. Önümüzdeki dönemde, tarım ve turizm gibi alanlarda işbirliği yaparak sürdürülebilir bir ekonomik yapı oluşturmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Gazze Özelinde Acil Durumlar

Toplantıda Orta Doğu’da süregelen çatışmalara da değinen Yılmaz, Türkiye’nin bağımsız ve egemen bir Filistin Devleti oluşturma hedefini yineleyerek, Gazze’deki çatışmaların durumu hakkında kaygılar taşıdığını belirtti. Yılmaz, ‘İsrail’in sürdürdüğü saldırgan tutumun ağır sonuçlar doğuracağı konusunda uyarılarımızı yineliyoruz’ dedi.

Son olarak, 2025 İSEDAK Bakanlar Görüş Alışverişi Oturumu’nun konusunun ‘İİT Üye Ülkeleri için İhracat Stratejilerinin Geliştirilmesi’ olarak belirlendiğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 40. Bakanlar Toplantısı Kapanış Oturumuna katılarak konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 40. Bakanlar Toplantısı Kapanış Oturumuna katılarak konuşma yaptı.

Exit mobile version