Kahramanmaraş’tan dünyaya yayılan tescilli Maraş 18 cevizi, 25 ülkede ilgi görüyor.
Maraş 18 Cevizi Dünya Pazarında
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi tarafından 15 yıl önce tescil edilen ve Maraş 18 ismiyle bilinen ceviz, Türkiye’nin yanı sıra 25 ülkede tercih edilmektedir.
Tescil Süreci ve Yayılım
KSÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nden Prof. Dr. Mehmet Sütyemez, Kahramanmaraş’ta 1994 yılında başlatılan çalışmalar sonucunda bu ceviz çeşidinin 2009 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tescillendiğini belirtti. Maraş 18, iriliği, tadı, aroması ve iç oranındaki yoğunluğu ile büyük bir beğeni toplamaktadır.
Avrupa ve Orta Doğu’na Yayılım
Prof. Dr. Sütyemez, Maraş 18 cevizi Türkiye’de birçok ilde yetiştirildiğini ifade ederek, Avrupa’da başta Almanya, İspanya, İtalya, Fransa, Bosna-Hersek, Kosova ve Makedonya olmak üzere toplamda 25 ülkede üretildiğini kaydetti. Ayrıca, Orta Doğu ve doğu ülkelerinde de bu cevizin tüketildiği belirtildi.
Yerli Ceviz Üretiminde Lider
Türkiye’deki yerli ceviz çeşitleri arasında lider konumda olan Maraş 18 cevizinin yurtiçindeki üretiminin 20 bin tonu aşmasının beklendiği ifade edildi. Hasat dönemi yeni sona ermiş olup, geçen yıl 15 bin ton civarında olan hasadın bu yıl önemli bir artış göstererek 20 bin tonu geçmesi hedefleniyor.
Büyük Bahçeler ve Üretim Artışı
Mersin ve Manisa bölgelerinde 300-350 dönüm büyüklüğünde bahçeler kurulduğunun altını çizen Sütyemez, “Bu bahçelerden ürünler alınmaya başlandı. Yakın bir gelecekte bu 20 bin tonluk üretimin 50 bin tonlara ulaşmasını bekliyorum,” dedi.
Maraş 18, sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde de yerli bir ceviz çeşidi olarak kendine hızla yer bulmaya devam etmektedir.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi’nin girişimleri sonucunda tescil edilen “Maraş 18” cevizi, Türkiye’nin yanı sıra 25 ülkeden de ilgi görüyor.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi’nin girişimleri sonucunda tescil edilen “Maraş 18” cevizi, Türkiye’nin yanı sıra 25 ülkeden de ilgi görüyor.