Robotik köpek ve yapay zeka ile deprem sonrası hasar tespiti gerçekleştirilerek süreç hızlandırılacak.
KTÜ’den Yenilikçi Proje
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından başlatılan yeni bir proje, “Deprem Sonrası Yapı Hasarlarının Hızlı ve Otomatik Tespitinde Robotik Köpek ve Yapay Zeka Kullanımı”, bu alanda önemli bir yenilik sunuyor.
Projenin Amacı
Bu proje, robotik köpekler ve yapay zeka kullanarak deprem sonucu hasar görmüş binalarda geleneksel gözlemsel hasar tespit tekniklerine daha güvenli ve hızlı bir alternatif sağlamayı amaçlıyor. Böylece, afet sonrası onarım süreçlerinin hızlandırılması hedefleniyor.
KTÜ Rektörünün Açıklamaları
KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, deprem kuşakları üzerinde yaşayan Türkiye’nin bu tür tehlikelere karşı hazırlıklı olması gerektiğini ifade etti. Çuvalcı, ayrıca projeye olan ihtiyacın, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinin ardından daha da arttığını belirtti.
Profesörlerin Değerlendirmesi
Proje müdürü Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, robotların hasarlı binaların çevresinde ve iç mekanlarında yüksek çözünürlükte görüntü topladığını, insan müdahalesini azaltarak, yapay zeka algoritmalarıyla hasar analizinin yapıldığını ifade etti.
Dünya Çapında İlk Uygulama
Proje yürütücüsü Prof. Dr. Kemal Hacıefendioğlu, kullanılan yöntemlerin dünya çapında bir ilk olduğunu vurguladı. İlk aşamada robotlar, hasarlı yapıların çevresinde gezerek dış görüntüleri alacak. Yetersiz dış veriler durumunda, iç mekanlara da girerek ek görüntüler toplayacaklar.
Yazılım Entegrasyonu
Projede geliştirilmekte olan yazılım, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın mevcut sistemine entegre edilecek. Bu sayede afet sonrası yapılacak onarımların süreleri kısaltılacak.
Projenin Zaman Çizelgesi
22 Ocak 2024’te başlayacak olan projenin, 22 Ocak 2027’de sonuçlandırılması planlanmaktadır.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezince (DE-YAS), “Deprem Sonrası Yapı Hasarlarının Hızlı ve Otomatik Tespitinde Robotik Köpek ve Yapay Zeka Kullanımı” projesi yürütülüyor.