Fransa’da Binlerce Kişi Macron Karşıtı Gösteriler Düzenledi

Fransa’da Cumhurbaşkanı Macron’un yeni hükümet atamasına karşı binlerce kişi sokaklara döküldü. Göstericiler, Macron’un azledilmesini talep etti.

Fransa’da Macron’a Karşı Büyük Gösteri

Fransa’da, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, genel seçimlerin galibi olan sol ittifakın başbakan adayını göreve getirmemesi nedeniyle büyük bir protesto eylemi gerçekleştirildi. Binlerce kişi, Paris, Lyon ve Marsilya gibi şehirlerde sokağa çıkarak Macron’un görevden alınmasını istedi.

Gösterilerin Nedeni

Göstericiler, Macron’un Yeni Halk Cephesi’nin (NFP) ortak başbakan adayı Lucie Castets’i göz ardı ederek merkez sağcı Michel Barnier’i hükümeti kurmakla görevlendirmesine tepki gösterdi. Protestocular, Macron’u seçim sonuçlarına saygı göstermemekle suçladı ve 2027 yılına kadar sürmesi beklenen yönetimine son verilmesi için çağrıda bulundu.

İstekler ve Talepler

Göstericiler, asgari ücretin 1600 avroya yükseltilmesini ve emeklilik yaşının 60’a indirilmesini de talep etti. Paris’teki Bastille Meydanı’ndan başlayıp Nation Meydanı’na kadar uzanan gösterilerde, birçok siyasi grup ve aktivist yer aldı. Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Meclis Grup Başkanvekili Mathilde Panot, gösterinin öne çıkan isimlerinden biri oldu.

Öne Çıkan Sloganlar ve Temsili Eylemler

Protestolar sırasında “Macron istifa” yazılı pankartlar dikkat çekerken, “Macron defol, Fransızlar seni istemiyor” ve “Adalet olmadan barış olmayacak” gibi sloganlar yankılandı. Macron’u tiara takmış ve kral kostümü giymiş bir gösterici, dikkatleri üzerine çekti. Ayrıca, Macron’un görevden alınması için imza kampanyası başlatıldığı belirtildi.

Kökenlerinden Gelen Protestolar

Fransa’nın sömürgelerinden Yeni Kaledonya ve Martinik’ten gelen göstericiler de eylemlere katıldı. Bu kişiler, Paris yönetiminin politikalarını eleştirirken, “Bir gün sömürgeci, daima sömürgeci” yazılı pankartlar taşımaktaydılar. 23 yaşındaki bir gösterici, hükümetin seçim sonuçlarına saygı göstermemesinin, seçmenlerin sandığa gitme isteğini azalttığını vurguladı.

Laly isimli gösterici, “Her seferinde insanlara ‘oy vermeye gidin’ demekte zorlanıyoruz”, diyerek, seçimlerdeki düşük katılımı eleştirdi. Macron’un bu tavrının, demokrasiyi tehdit ettiğini ifade etti.

Fransa’da genel seçimlerin galibi olan sol ittifakın ortak başbakan adayını göreve getirmeyen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un azledilmesini isteyen binlerce kişi gösteri yaptı.

Fransa’da genel seçimlerin galibi olan sol ittifakın ortak başbakan adayını göreve getirmeyen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un azledilmesini isteyen binlerce kişi gösteri yaptı.

Exit mobile version